6 Şubat 2010 Cumartesi

O Türk Sayılır


İsveçli müzisyen Jay-Jay Johanson, ilk defa 2000'de adım attığı İstanbul'un müdavimi oldu. Yaklaşık 10 kez Türkiye'ye gelen Johanson bugün Ghetto'da bir konser daha verecek
silinmemesi gereklidir!
Sokaklarda ya da internette konser afişlerini görünce, çoğunluğun tepkisi benzer oluyor: "Yok artık!" Bu kaçıncı, sayısını hatırlamak zorlaşmaya başladı. İsveçli Jay-Jay Johanson'un ülkemize ilk ayak basışından sonrası çorap söküğü gibi geldi. Burayı o kadar çok ziyaret etti ki, o artık bizden biri gibi. Bir nevi günümüzün Enrico Macias'ı. 2000'de, şu anda Beyoğlu Indigo'nun yerinde bulunan Milk'te bir konser vermek üzere İstanbul'a gelmişti Johanson. Türkiye'ye ikinci gelişiydi. Popülaritesi gün geçtikçe artıyordu. Whiskey, Tattoo, Poison albümleri elden ele dolaşıyordu. Buralarda tutmasının temel sebebi, bizim doğuştan derimizde bulunan melankoli yaralarını (arabesk de diyebilirsiniz) bir güzel tuzlamasıydı. İçli içli söylüyordu şarkılarını. O konserin basın toplantısına katılmak üzere Milk'e gitmiştim. Kameraların karşısında ürkek, utangaç bir adam vardı. Mekândan çıkıp konser saatine kadar vakit geçirmek için İstiklal Caddesi'ne çıktığımda onun da tesadüfen önümden tek başına Taksim'e doğru yürüdüğünü görmüştüm. Kimse tanımıyordu kendisini. Sadece gençten bir kız, "Aaa Jay-Jay Johanson değil mi bu?" demişti tam da emin olamayarak.
İÇLİ İÇLİ SÖYLEYECEK
Duyduğumuza göre şimdi işler epey değişmiş. Eş-dostla aramızda, "Artık herhalde Bayramoğlu'ndan yazlık almıştır," dediğimiz Johanson, bir yazlık edinmese de yolda yürürken mahallenin Jay-Jay abisi muamelesi görüyormuş. Kendisini sık sık durdurup fotoğraf çektirenleri duyunca bizlerden biri gibi Asmalımescit'te bir meyhaneye gidip rakı içtiğini, Tünel'den Karaköy'e inip vapura bindiğini, Migros'tan alışveriş ettiğini hayal etmeye başladım. Pazar sabahı gazeteleri karıştırıyor, Türkçe'yi çat pat konuşuyor bile olabilir. O artık bizden biri sayılır. Bugün bile burada. 'Urban Beatz 2' kapsamında Ghetto'da (www.ghettoist.com) bir konser veriyor. Melankoliseverler orada olacak. O da içli içli şarkılarını söyleyecek. Konserini bitirdikten sonra da büyük ihtimalle Ghetto'nun karşısındaki Nizam Pide'de kelle paçasını yudumlayacaktır.
Kısa Kısa Jay-Jay Jay-Jay Johanson,
11 Ekim 1969 İsveç doğumlu.
İlk albümü Whiskey, 1996'da yayınlandı.
Toplam yedi stüdyo albümü bulunuyor.
İlk defa 2000'de H 2000 Festivali için Türkiye'ye geldi.
Sadece İstanbul'la yetinmeyip Ankara, İzmir ve Eskişehir'de de konserler verdi.
Melis Danışmend - Sabah Gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder