28 Ocak 2013 Pazartesi

TOLGA AKYILDIZ: "BENi BU KADINLARA EMANET EDiN"

Popçuymuş, cazcıymış, rock’çıymış, ses genişliği ne kadarmış; hiç hesaba katmadım. Son dönemde kalbimde parlayan, inandığının peşinde koşan kadın müzisyenlere kendi penceremden baktım

Türk popüler müzik hayatının merkezinde iş yapan, orada ‘çok meşhur’ olan ya da olmaya çalışan kimi kadın vokalleri; hatta divalarımızı ve ekol olmuş bazı isimleri, kısa süreliğine kafamdan sildim. Geriye kim kaldı benim için diye düşündüm...

MİRAY KURTULUŞ / SELEN HÜNERLİ- MySpace’in tek tabanca olduğu yıllarda şarkılarını paylaşan Miray ve Selen; bu sayede MİRA ve NORDDA adlı gruplarda dikkat çektiler. Sonra ikisinin NADA adlı gruplarıyla yaptıkları ODA albümü ortaya çıktı. Miray ve Tan’ın (Tunçağ) MİRA’sı geçtiğimiz yılın en güzel albümlerinden birine ‘Ayda Kahvaltı’ya imza attı. Yeni NADA albümü yolda...

YASEMİN MORİ- ‘Hayvanlar’ albümüyle bizi çarpmasının üzerinden     4 yıl geçti. Ancak yeni albüm ‘Deli Bando’, Mori’nin yerini 2000’lerin en iyi kadın rock vokallerinden biri olarak perçinledi. Yasemin şahsına münhasır bir kadın. İşi de özel bir iş.

ÇİĞDEM ERKEN- ‘Kız Kafası’nın en güzel hallerinden. Kendisine bir piyano verin, size bir şarkı yapsın sonra yumuşacık sesiyle söylesin. İçinize işlesin.

DİLARA SAKPINAR- 123’ün 4 yıl kadar önce ‘Aksel’le başlayan bütünlüklü müzikal hikâyesinin son ayağı ‘Anja’ adlı albüm olacaktı. Ancak geçen yılın başında araya ‘Lara’ girdi. Dilara’nın vokal hissiyatını ortaya en net çıkartan albümün ‘Lara’ olduğunu söyleyebilirim. Kendisini senfoni orkestrası önünde dinlemeniz de lazım.

MELİS DANİŞMEND- Üçnoktabir’le albüm sahibi olan Melis; kendine has bir kadın albümü olan davulsuz ve akustik solo albümü ‘Daha Az Renk’le renklerini gösterdi. Bu yıl çıkan ‘Biraz Gülmek İstiyordum’u döne döne dinliyorum.         Bir kendini bulma hikâyesi.

CEYL’AN ERTEM- Anima’yla ktığı yol geçen yıl ‘Ütopyalar Güzeldir’e kadar geldi. Uluslararası sahnelerin hakkını verdi. Sesi de vokali de az bulunur nitelikte. Şarkıları hangi coğrafyada dolaşırsa dolaşsın içinde bir Sezen Aksu da var.

MEHTAP MERAL-  2011’in kendine has albümlerinden biriydi ‘Aşk’. Bizi tan-goyla vurdu. Mehtap bir korist, keman-cı, şair... Heyecan veren bir kadın vokal.

BİRSEN TEZER- Caz kadın vokal denince ilk akla gelen isimlerden. İlk albümü ‘Cihan’dan sonra çok özel konserlere imza attı. Şarkı söyledi mi içinize dokunur. Yeni albüm ‘İkinci Cihan’ 1 Şubat’ta çıkıyor. Müthiş.

HEDİYE GÜVEN- Yıllardır albümsüz olmasına rağmen şarkıları internet ortamında paylaşıldıkça paylaşıldı. O da durmadan yeni şarkılar yaptı. ‘Yengeç’ albümü bu sürecin sonudur. Hediye için yeni bir dönemin de başlangıcı.

JEHAN BARBUR- ‘Uyan’, ‘Hayat’ derken geçtiğimiz yıl ‘Sarı’yla son noktayı koydu. Caz ikliminden gelen melodik şarkılarına tiyatro oyun ve dizi müziklerini ekledi. Emin adımlarla devam ediyor.

AYŞEGÜL TURAN- Nam-ı diğer Mavi, buğulu retro vokali ve güzel şarkılarıyla sesini daha çok duyuracak elin olun.

İREM CANDAR- Zamanında Teoman’a eşlik ettiği şarkılarda “Kim bu kız?” dedirten İrem’in ilk albümü ‘Erik Ağacı’ henüz çıktı. Şimdiden 2013’ün en iyi albümlerinden biri olduğunu söyleyebilirim.

ÖYKÜ GÜRMAN- Öykü Berk Projesi’ni geride bırakıp solo çalışmaya başladı. Yolundan dönmezse yakın bir gelecekte Türkçe popun merkezinde saygıdeğer ve farklı bir yer edineceğine inancım tam.

AYŞE SARAN- Uzun süre önce bitirdiği ‘Rüyadan Kaçış’ albümünü geçen yıl çıkartan Ayşe, bu yıl çıkacak ikinci albümünde de inandığı sert şarkıların peşinden gidecek...

Bu yazının teşekkürü: Bu yıl yeni albümlerini çıkartacak Şebnem Ferah ve Aylin Aslım; bolca dinlediğim Göksel, Özge Fışkın, Selen Gülün, Deniz Özbey Akyüz, Fatma Turgut; umut bağladığım Gaye Biçer, Sırma Munyar, Gaye Su Akyol, Tuğçe Şenoğul; birçok harika kadın vokalle tanışılmasına vesile olan ‘Doğa İçin Çal Projesi’; kariyerlerini ilgi çekici bulduğum Gökçe, Atiye Deniz, Hadise, Nil Karaibrahimgil, Sıla, Deniz Seki, Sertab Erener, Funda Arar, Yıldız Tilbe, Nilüfer ve Nazan Öncel; her daim Sezen Aksu, Müzeyyen Senar, Selda Bağcan ve  Ayten Alpman...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder