× Nasıl bir araya geldiniz?
Sibel Gürsoy: Yüksek Sadakat grubunun kayıtları esnasında tanıştık. Birlikte bir şeyler üretebileceğimizi düşündük. Kutlu'nun Skeç için yazdığı ilk şarkıyı duyduğumda 'Tamam! Buradan yürüyebiliriz. Güzel şeyler çıkar' dedim.
Kutlu Özmakinacı: Sibel Gürsoy'un ismini bir efsane gibi hep duyardım. Yüksek Sadakat'in ikinci albümünde 'Yavaş' isimli şarkımıza vokal yaptı. O sırada stüdyoda değildim; tanışamadık. Ama dinlediğimde vokaline hayran kaldım. Grubun üçüncü albümünde tanışma fırsatımız oldu. O albümde de vokali vardı. 'Neden bir şeyler yapmıyorsun, herkes senden ve vokalinden bahsediyor?' soruma verdiği cevap beni etkiledi.
× Ne demişti?
'Hikayesi olan şarkılar yapmak istiyorum' dedi. 'Ben o şarkıları yazarsam, birlikte çalışır mıyız?' diye sordum. Aldığım yanıtla Skeç kuruldu.
× Neler var albümünüzde?
Kutlu Özmakinacı: Uzun uzun müzikten bahsettik. Ne yapmak istediğimizi konuştuk. Geçmişten etkilenimlerimiz, caz, etnik, pop, rock, klasik müzik... Bütün bu türlerin bir potada eritilmesi ikimizin de ilgisini çekiyordu. Bildiğimiz müzik türlerine retro-modern diyebileceğimiz bir tavırla yaklaşmak istedik.
Sibel Gürsoy: Birçok tavrın etkileri var albümde. İkimizde belli türlere ait hissetmiyoruz kendimizi. 'İstanbul'da, durduğumuz yerden neyi, nasıl duyuyoruz'u göstermekti amacımız.
× Albümü dinlemeye başladığınızda sanki yanı başınızda bir orkestra var ve vokali odanızda gibi hissediyorsunuz...
Sibel Gürsoy: Doğru bir tespit. Yapılan her şey, duyduğunuz bütün cümleler, gitarın solosu, basın rifleri, davulun atağı, yaylıların aranjmanı üzerine çok titizlikle çalıştık. Duyduğunuz iyi bir kayıt.
× Kutlu Bey, daha önce Yüksek Sadakat grubunda erkek vokale şarkı yazarken, şimdi bir kadın vokale yazıyoruz; ikisinin arasında fark var mı?
Kutlu Özmakinacı: Farklı ve deneysel. Skeç grubu için şarkılar yazmaya başladığımda kadın sesinden duyarak yazmaya başladım. Benim için heyecanlı bir süreçti. Şarkı yazmak bulmaca çözmek gibi bir şey. Ben bu aşamada bulmacayı çözdüğümü düşünüyorum.
× Sizi albümün son şarkısı 'Meçhul Asker'de ilk defa şarkı söylerken duyuyoruz.
Sibel Gürsoy: Buna ben cevap vermek istiyorum. Kutlu şarkıları yazıyor, gitarıyla çalıp söylüyor. Güzel bir tavır çıkıyor ortaya. Kendi yaptığı şeyi seslendiriyor ve sonuç samimi ve gerçek. 'Neden bir şarkıyı da sen söylemiyorsun?' dedim. Önce biraz direndi. Sonuç çok güzel oldu.
× İki grup için şarkılar üretmek sizi zorlamaz mı?
Kutlu Özmakinacı: Hangi şarkının nereye gideceği zaten az çok hissediliyor. Bu yüzden üretimde sıkıntı yaşanmaz.
× Sibel Hanım, siz bir solo albüm düşünmüyor musunuz?
Sibel Gürsoy: Şu anda bu gruba konsantreyim ama solo bir albüm olacak. Kafamdakiler yavaş yavaş oturuyor. Oyun bahçesi hep büyüyor. Bu yüzden ne olacağını bilmiyorum.
× Kolektif çalışmalardan zevk alıyorsunuz. Sizi hep bu nedenle mi grup çalışmalarında görüyoruz?
Sibel Gürsoy: Sahnede bile müzisyenlerin içindeyken rahat ediyorum; onlardan 20 metre ilerdeyken değil... Orkestrayı dinlemeyi seviyorum. Orada kendimi evde hissediyorum.
Kutlu Özmakinacı: Grup müziği değişik insanları bir araya getirip, daha önceden tahmin edilemeyecek, sektörün koyduğu standartları değiştiren, bir kimya çıkarır ortaya. Türkiye'deki müziğin hep aynı tınlamasının sebebi aslında grup müziğinin yerleşik olmamasındır. Ne kadar çok grup olursa, ortaya çıkan kimyalar yeni öneriler doğurur.
Serhat Tekin - Akşam
grupskec.com
twitter.com/grupskec
facebook.com/grupskec
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder