25 Ağustos 2011 Perşembe

Gün ışığına çıkan 10 soul şarkı

ABD’nin en ünlü radyolarından NPR (National Public Radio), Amy Winehouse’un ölümünden sonra ‘tüm zamanların en iyi 10 soul şarkısı’nı belirledi. Listede genellikle unutulmaya yüz tutmuş şarkılar var
1- Sister Rosetta Tharpe - ‘Up Above My Head’: Rosetta Tharpe, 20’nci yüzyılın önde gelen müzisyenlerinden biriydi. Göze çarpan performansıyla Jerry Lee Lewis, Aretha Franklin, Johnny Cash gibi pek çok isme ilham kaynağı olmuştu. 1940’ta ünlü olan bu şarkı cennete doğru giden bir haykırış gibiydi.

2- Ruth Brown - ‘Mama He Treats Your Daughter Mean’: Grammy ödüllü Ruth Brown, soul müziğin yanı sıra pop, R&B, caz ve funk müzikte de kendini kanıtlamış ve çeşitli müzikallerde rol almıştı. Bu şarkıda Brown, mutsuzluğu öfkeye dönüştürüyor.

3- Nina Simone - ‘Backlash Blues’: 1967’de RCA tarafından yayınlanan bu şarkının sözlerinin başlangıcı Simone’nun arkadaşı şair Langston Hughes tarafından yazıldı.

4-Labelle - ‘It Took a Long Time’: 1960 ve 70’lerin popüler kadın vokal grubu Labelle, 1975’te yayınladıkları albümü ‘Nightbirds’de yer alan ‘It Took a Long Time’ şarkısından çok ‘Precious’ filminin soundtrack şarkılarıyla hatırlanıyor.

5- Allison Moyet - ‘All Cried Out’: Amy Winehouse, soul müziğe ilk adım attığında, eski tarz soul müziğin peşine düşmüş ve onları yeniden yorumlamıştı. Bunların en önemlilerinden biri de Allison Moyet’e ait olan ‘All Cried Out’ şarkısıydı. Bu şarkı Moyet’in ilk solo hitlerinden biriydi.

6- En Vogue - ‘Free Your Mind’: 1990’ların başında Oakland’in dörtlüsü En Vogue, soul müzikle birleşip ön plana çıkan ve Beyonce’un yıllar sonra izinden gideceği akımı başlatan müzik tarzının öncüleriydi. ‘Free Your Mind’ şarkısı grubun müzik dünyasına başarılı bir giriş yapmalarını sağlamıştı.

7- Erykah Badu - ‘Tyrone’: Genellikle caz müziğin ünlü ismi Billie Holiday’le karşılaştırılan Erykah Badu, ‘Tyrone’ şarkısıyla soul müziğin önemli isimlerinden biri olacağını kanıtladı.

8- Jill Scott - ‘Golden’: Jill Scott’ın yeteneği hâlâ gelişmeye devam ediyor. O sadece Amerikan retro-soul’un sesi olarak değil, aynı zamanda bir film yıldızı olarak da kariyerini sürdürmeye devam ediyor. Bu yaz piyasaya çıkan ‘The Light of the Sun’, Scott’ın en eğlenceli çalışmalarından biri olarak görülüyor.

9- Chrisette Michele - ‘Porcelain Doll’: Bu şarkısında Chrisette Michele, Porselen bebek (‘Porcelain Doll’) benzetmesi yaparak sürekli diyet yapan genç kızları tiye alıyor.

10- Amy Winehouse - ‘Stronger Than Me’: Amy Winehouse bu şarkısında biten ilişkisinin ardından erkek arkadaşına daha sert olmasını ve hayatta her şeye daha sıkı tutunması gerektiğini anlatıyor.

Milliyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder