19 Kasım 2010 Cuma

En iyi 10 Türk müzik blogu


Geçtiğimiz günlerde “Indie Istanbul” adlı internet sitesi, daha doğrusu blog, (http://indieistanbul.tumblr.com/), okuyucu, izleyici oylarıyla, “En iyi 10 Türk müzik blog”unu seçti. Bazılarını ilk defa gördüğüm muhteşem müzik blog’larına teker teker baktım, kiminde saatler geçirdim; müzik dinledim; kimi zaman da aşağıdaki sıralamayı değiştirmek istedim. Sonuçta bu hazineyi sizlerle paylaşmak istedim. İşte ağırlıklı olarak “Batı müzik sevenleri etkileyecek” en iyi 10 Türk müzik blogu:

1- puht! (http://puht.tumblr.com)
Daha çok indie ve elektronik müzik severler için... Daha önce hiç yayınlanmamış ya da belli başlı yabancı müzik sitelerinde yayınlanan klipleri burada görmek mümkün. “En iyi ve en güncel”i arayanlar için yararlı. Kurucusu Onur Yazıcı.

2- mabbas (http://www.mabbas.net)
İşi gücü müzik olan Murat Abbas’ın blogu munteşem. Siteden pek çok büyük konser hakkında bilgi edinmek, en güncel haberlere ulaşmak, video izleyip müzik dinlemek mümkün. Yorumlar kısa ve öz. Özellikle yeni açılan “Hayatımızı değiştiren 1000 parça” bölümüne bayıldım.

3- Müzik için Efes (http://blog.muzikicinefes.com)
Bu site festival ve konser sevenler için “10 numara”. Türkiye ya da yurtdışındaki pek çok merkezde nerede, ne zaman, hangi festival var öğrenmek için birebir. Kısa kısa röportajları, festival hallerini ve festival modasını ortaya koyan fotoğraf ve yazılarıyla da çok ilgi çekici.

4- 13melek (http://13melek.blogspot.com)
Çok özel, bazen çevrenizde hiç kimsenin bilmediğini düşündüğünüz muhteşem gruplar ya da sanatçılar vardır ya... Bu adam (Yiğit A.), onları tanıyor, biliyor, çözüyor ve size muhteşem bir dille anlatıyor. (En son yayınlanan “Girl Talk” yazısının ilk 4 satırına bakın, ne demek istediğimi anlayacaksınız). Sadece müzik yok yazılarda, hayat var, sokak var, bilgi var... Konser yazıları da gerçek, tespitler her daim yerinde. Hiç ilgilenmediğim, dinlemediğim bir sanatçı ya da albüm hakkındaki yazı bile beni çok eğlendirip bana pek çok şey öğretebiliyor. Bu blog benim favorilerimden.

5- Kafa yapıyor oksijenin fazlası (http://kafayapiyorum.blogspot.com)
Yayın hayatına veda eden Billboard Dergisi’nin editörlerinden Sebla Koçan’ın blogu, mizah soslu Türkçe ve yabancı albüm yorumlarıyla, güncel haberlerle bezeli. Blogdan canlı müzik dinlemek, pek çok müzik dergisine “kısa yol” bulmak da hoş.

6- Musicalife (http://www.musicalife.org)
Geniş bir ekip tarafından hazırlanıyor. Bir tür dergi gibi... Aktiviteler, festivaller, şehir hayatı, moda, müzik eleştirileri ve klipler... Yok yok.

7- Zülal Kalkandelen / Müzik Yazıları (http://zulalmuzik.blogspot.com)
Cumhuriyet Gazetesi müzik yazarı Zülal Kalkandelen’in blogu bir süredir takip ettiğim ve çok beğendiğim müzik siteleri arasında. Müzik bilgisine şapka çıkaracağım Kalkandelen’in özellikle konser yazılarına bayılıyorum. Gittiğim konserlerin her yönüyle yansıtıldığını görüp site ve yazarına güvenimi pekiştirirken, gitmediğim konserlere de gitmiş kadar oluyorum, o derece iyi..

8- Manyetik Bant (http://manyetikbant.tumblr.com)
Manyetik bant; gayet kişisel ve gayet güzel! Belki de benim gibi biri, blogun kurucusu Artemis Günebakanlı. Kendi hayatını, hatıralarını, düşüncelerini şarkılarla, listelerle, albümlerle özdeşleştiriyor. Blog da Indie Istanbul’un deyimi ile bir tür “müzikli günlük.” Bence de çok eğlenceli, çok şık.

9- Limbo Pillow (http://limbo-pillow.blogspot.com)
Yaklaşık 3 senedir var olan site, müzik ve albümler hakkında güzel okuma metinleriyle dolu. Eser Er’in blogunda pek çok underground grup da var, Zeki Müren de.

10- Kayıp Frekans Aralığı (http://deadfm.blogspot.com)
Bir tür sanal plak dükkânı gibi... Sadece albüm kritikleri var. Müziklerin “türlerine” göre ayrılmış olması okumayı rahatlatıyor. Profesyonele çok yakın, çok başarılı.
Nilay Örnek - Habertürk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder