10 Ağustos 2010 Salı

Çilekeş'ten 'bağımsız' müzik

*Albümün bir de “olayı” var, resmi sitenizden ücretsiz indirilebiliyor, aynı zamanda müzik marketlerde de çok ucuza satılıyor, 5 TL’ye. Nasıl karar verdiniz buna?
-Şimşek: Biz aslında ikinci albümü de büyük oranda kendimiz finanse etmiştik ve hiçbir şirket direktifi almamıştık ama bu sefer gerçekten albümün her işini kendimiz yaptık. Bu çabanın getirdiği inanılmaz bir keyif vardı tabii. Ve böyle bir çabayı satmayı açıkçası çok anlamsız gördük. Zaten müzik satılamaz. Hatta bence neredeyse dinlenemez bile. Çünkü tamamen onu yaşamakla ilgili bence müzik. Müziği başka bir forma sokmak bile durumu çaresizleştirirken onu bir de satmak hoş olmuyor bence. Ve biz istedik ki bu hareketimiz herkesi harekete geçirsin. Kimse birilerinden bir şey beklemesin. Biz yaptık ve gördük ki albüm çıkartmak atla deve bir şey değilmiş!
*Bu kadar kolay mı hakikaten albüm yapmak?
-Avcil: Biz başlarken her şeyi biliyoruz kendimiz yapacağız diye başlamadık. Hatta hiçbir şey de bildiğimiz yoktu. Ama inandık. Birçok konuda bilgi sahibi olmamamıza rağmen bu işi kendimizin yapması gerektiğine inandığımız için işe koyulduk ve oldu da. O yüzden de müzisyenlerin saçma sözleşmelere teslim olmaması gerekiyor. Yerinden kalkıp bir şeyler yapmaya başladığın zaman gerisi geliyor. Belki hiçbir şey kolay olmuyor ama sonuçta yapmak istediğin şeyi en iyi şekilde ortaya koyuyosun.Şimşek: Açıkçası bizde şöyle oldu; herkes bir ucundan tuttu. Örneğin çok sevdiğimiz bir dostumuzun şirketinden çıktı albüm. Yine şans eseri birileriyle tanışıp albümü 5 TL’ye satma hayalini gerçekleştirebildik. Hatta biz aslında çok sembolik olsun, 1 TL filan olsun istedik ama o kadar olamadı. Hatta “1 alana 1 bedava” diye bir slogan bile düşünmüştük, hani biraz şakayla karışık. Yeter ki alın yani! Yeter ki dinlensin! Ama biz dinlenelim diye değil. Müzik dinlensin ve birilerini harekete geçirsin diye. O birileri de bir şeyler yapsın. İnsanlar birilerine hayran olmayı bırakıp bir şeyler yapmaya çalışsın istedik.
*E herkes müzik yapamaz ya, diğer şeyler için de bir metafor mu bu aslında?
-Şimşek: Bizim etrafımızda çok fazla böyle genç müzisyen insanlar var. Hani bir şeyler yapmaya çalışıp yapamayan. Onları ateşlemek istedik aslında. Özellikle gençlere dokunmaya çalışıyoruz. Bir şeyleri deneyimlemeyip, geleneksel hareket ettikleri için gençler müzik şirketlerinin esiri oluyorlar. Onlar bizim favorimiz! Onlara dokunmak lazım, uyandırmak lazım bu gibi hareketlerle.
Çilekeş/ Histeri Çalışmaları/EMI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder