30 Mayıs 2010 Pazar

Eurovision: Avrupa hiç bu kadar çirkinleşmemişti


Eurovision'u Almanya'nın kazanması Avrupa'da hayal kırıklığı yarattı. Şarkı yerden yere vurulurken Avrupalı'nın içindeki gizil Alman düşmanlığı yeniden ortaya çıktı. Bu tür bir düşmanlıktan nasibini alan ikinci ülke ise Azerbaycan oldu...

Norveç'te yapılan 55. Eurovision Şarkı Yarışması tamamlandı ve yarışmayı Alman temsilcisi 18 yaşındaki Lena kazandı. Manga'nın ikinci olarak bizi gururlandırdığı yarışmada 3.'lüğü gizli favori Romanya kazandı.

Yarışma sonrasında ise ilk tepkiler gelmeye başladı. Ve birçok Avrupalı içinde sakladığı kin ve nefreti dökmeye başladı.

Çok az ama çok az bir kesim yarışmayı kazanan Almanya'yı tebrik ederken, çok sayıda kişi Almanya'yı yerden yere vurdu.

İnternette çeşitli sitelere yapılan yorumlarda Almanya'nın birinciiği hakketmediği, oyların politik olduğu iddia edildi. Ancak geçmişe bakıldığında özellikle SMS oylarının devreye girmesinden sonra Almanya'nın sürekli başarısız olduğu ortadaydı. Ne oldu da birden bu politik oylar Almanya'ya yöneldi diye sormak lazım.

Bir başka iddia ise verilen oyların Almanya'daki merkezde toplanmasıyla ilgiliydi. İddiaya göre Almanlar oylarla oynamıştı! Yarışmanın en iyilerinin ise Romanya, Türkiye ve Danimarka olduğu yazıldı.

Alman temsilcisi Lena'ya gelen diğer eleştiri ise 18 yaşındaki genç kızın "aksanıyla" ilgiliydi. "Garbage" taklidi olmakla suçlanan Lena'nın sesinin berbat, şarkısının sıradan, sözlerin ise basit olduğu iddia edildi. Yetmedi Alman sistemine göre henüz lisede olan Lena'nın İngilizce bile konuşamadığı eleştirileri yer aldı.

Alman yorumcular zafer sevincini yaşarken bu yorumlarla sarsıldı. Çoğu yorumcu Avrupalılar'ın içlerinde barındırdığı gizli Alman düşmanlığının bu başarının ardından yeniden hortladığı yorumlarında bulundu. Almanlar şaşkındılar. Sanıyorum ki Almanlar kendilerini bu saldırıların ardından "Türklerin" yerinde olmak ne demekmiş anlamışlardır.

İkinci nefret dalgası Azerbaycan'a

Yarışma başlamadan önce bahis sitelerinde birinciliğe en yakın aday olarak Azerbaycan temsilcisi Safura gösteriliyordu. Öyle ki artık herkes Safura'nın yarışmayı kazanacağını düşünmeye başlamıştı. Ancak finalden önceki son günlerde ortaya Azerbaycan'ın petrol parasıyla yarışmada birinciliği satın aldığı iddialarında bulunuldu. Kimilerine göre bu iddiaların arkasında Rusya vardı.

Nitekim Azerbaycan yarışmayı 5. tamamladı. Bunun ardından Azerbaycan temsilcisi Safura'ya hakaret içeren yorumlar internet de yayınlandı. Diyebiliriz ki Avrupa hiç bu kadar çirkinleşmemişti. Ağza alınmayacak hakaretlere uğrayana Azerbaycanlılar'ın Türk olduğunun da altı özellikle çiziliyordu.

Manga için ne dediler?

Temsilcimiz Manga'nın şarkısı genelde beğenildi. Hatta diyebiliriz ki Türkiye, Manga'dan 2.lik gibi iyi bir derece beklemiyordu. Görünen o ki Avrupalılar bu şarkının özellikle "barış" temasını işlemesini beğenmişti. Ne de olsa ortalıkta savaş çığlıkları atarak oy toplamaya çalışanlar vardı.

Manga'yla ilgili eleştiriler de vardı. Bunlardan biri Manga'nın Linkin Park ile Limp Bizkit taklitçisi olduğuydu. En çirkini ise Manga'dan çok Türkiye'ye yönelikti. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmek için yalvaran bir ülke olduğu ve yarışmayı kazanmak için Avrupa'da yaşayan Türklerin seferber olduğu iddia edildi. Ancak bu canınızı sıkmasın... Bu nadir kötü yorumlardan biriydi.

Görünen o ki kazanınca havalara zıplayanlar kaybedince birden bunun bir şov olduğunu unutabiliyorlar. Bu Türksen de böyle Avrupalıysan da...

Bir iki not daha

Türkiye'nin dış politikası oylara da yansıdı. İsraille sürekli bir gerginlik politikası içinde olmamızın sonucu olarak İsrail bizi yine görmezlikten geldi ve bir mesaj vermek istermiş gibi Ermenistan'a 12 puan verdi.

Ermenistan ise Eurovision'u kazanmanın yolunun Türkiye'yi suçlamaktan geçtiği yönündeki batıl inancından yine vazgeçmedi ve sonuçta yine kaybetti. Güzel Eva'nın kayısı çekirdeği elinde kaldı. Umarız seneye yarışmaya politik mesajlar içeren bir şarkıyla katılmazlar ve bunun bir şarkı yarışması olduğunun farkına varırlar.

Yunanistan - Kıbrıs kardeşliği ise bu yıl da "Yüzüklerin Kardeşliği"ni aratmadı. Hemen hemen her ülkenin kime 12 puan vereceğini önce kestirmek mümkündü. Bu konuda en büyük sürprizi Hırvatistan yaptı ve Türkiye'ye 12 puan verdi.
Sercan Tezcanoğlu / CNNTurk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder