30 Ağustos 2009 Pazar

Al Gülüm Ver Gülüm


Farkına vardınız mı? Moskova’da ki Eurovizyon şarkı yarışmasında İtalya sahne de yoktu. Oylamada da. Geçen senede yoktu. Önceki senede. Aslında 1998 yılından beri İtalyan bayrağı seyirciler arasında heyecanla sallanmıyor.
Eurovizyon’un kurucularından 1964 (Gigliola Cinquetti) ve 1990 ( Toto Cotugno) galibi İtalya tam 11 yıldır bu dev şöleni bir şekilde boykot ediyor. Her ne kadar gerekçe olarak öncelikle rating gösterilse de İtalya, Berlin duvarının yıkılmasından sonra Eurovizyon’un bir komşuculuk oyunu haline geldiğini ve “Al gülüm ver gülüm” misali oyların karşılıklı hatır gereği kullanıldığını sindiremediği için sessiz sedasız çekildiği biliniyor.
Bu, Moskova’da bir kez daha doğrulandı ve İtalya’nın sahneye yenik çıkmamak, iddialı şarkıların, zengin koreografilerle süslenmesine karşın siyasetin oyuncağı olmamak içinRAİ’nin böyle bir kararla kendi kendini saf dışı etmesi saygınlıkla 11 yıldan bu yana karşılanmakta. Geçenlerde Milano’da ünlü şarkıcı Eros Ramazzotti ile röportaj sırasında konuşurken Eurovizyon’dan söz ettik.
Bana dedi ki “Dünyanın en büyük şarkı yarışması San Remo’dur. Yani bana şöhretin kapısını açan dev sahne. O bile artık reality showların yanında ezildi demode oldu. Eurovizyon bizim için yıllar önce öldü.” Tekrar Cumartesi gecesine dönersek Hadise iddialı olmasına, kulağa ve göze hoş performans sergilemesiyle yine beklenen ülkelerden puanlarını hakkıyla aldı. Ama örneğin ya Baltık ülkeleri? Bırakın hatır, Hadise’nin görkemli sahnesi ve akıttığı ter için bir puan bile veremezlermiydi? Ya İskandinav ülkelerine ne demeli? “Good Evening Moskovaaaaa” diye ekranın sağ köşesinden akan yüksek puanları hep birbirleri için kullandılar. Çerez puanlarda iddialı olamayacak ülkelere gitti. Romanya – Moldova, Kıbrıs Rum Kesimi – Yunanistan, veya İrlanda – İngiltere, Andora – Portekiz – İspanya hattı, Eski Yugoslavya’nın bölünmüş genç ülkeleri hep birbirlerini kolladılar. Bizde Azerbaycan’la aynı yolu seçmedik mi? Bunun için, gurbetçilerimizin Belçika’dan Fransa’dan, İngiltere’den Hollanda’dan armağan ettiği oylarla Hadise’nin dördüncü olması bile büyük başarı. İtalya gibi cesur kararlar almadıkça gelecek yılda, ondan sonra ki yılda hiçbir politik oyun yaşanmayacakmışız gibi yine katılıp yine “Favoriyiz, Bizimkinden iyisi yok” diyeceğiz ve sonra “Good Evening Osloooo” narasıyla açıklanan puanlarla tekrar hüsrana uğrayacağız. Çünkü “ Al Gülüm ver Gülüm” mafyası dolu dizgin görevini yerine getirecek ve İtalya’nın aldığı köklü kararı bir kez daha anımsayarak öfkemizi komşuculuk oyunu için kusacağız.
Reha Erus - Hürriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder